KÄSITYÖ OON MINUN ÄITINKIELI

(HÅNDVERK ER MITT MORSMÅL)

Jeg er jeg opptatt av min kvenske bakgrunn,  det kvenske språket og håndverket. Hvor er hjemme? Hvor kommer vi fra? Hva har vi med oss? Hvorfor forsto jeg ikke hva bestemor sa når hun snakket med naboene?

Jeg kommer fra en håndverkstradisjon der kvinner som min mor og bestemor vevde, sydde, broderte, tovet, strikket, flettet og plantefarget. Gjennom min kunstneriske tilnærming til min historie, begynner jeg å forstå at håndverket faktisk også er mitt morsmål. (Takk til Åsne Kummeneje Mellem som nok kom til denne inspirerende konklusjonen først!)


I det siste har jeg begynt å utforske plantefarging av ull, noe som gjør at det sprer seg en lukt i huset som jeg kjenner igjen fra min barndom da mamma kokte steinlav og andre planter på kjøkkenet.


Jeg føler en sterk tilknytning til håndverket og det føles veldig meningsfylt å samle planter, bearbeide dem på forskjellige måter, koke fargesuppe, sile fra, beise garn, og farge garnet i en møysommelig prosess. Hvis fargen er lysekte, broderer jeg på maleriene mine med garnet. Mindre lysekte farger kan bli til mer flyktige ting som grytekluter.


Følg med her inne, og følg meg gjerne også på Instagram, der heter jeg ragnhildmargretha. Hvis du vil ha en epost når det skjer noe her inne eller ellers i mitt malerliv, kan du melde deg på epostlisten min.